Ekbackens Kattpensionat

Foder och kattströ


Foder

Vi serverar Bozita Outdoor & Active Älg och Bozita Diet & Stomach Spannmålsfri Älg - ett svenskt foder som vi känner oss trygga med och som vi vet att katterna tycker om. På kvällen serveras blötfoder, Bozita, Mjau eller Applaws.

Det händer att katter äter sämre det första dagarna på vistelsen, därför är det mycket viktigt att maten som serveras är smaklig och omtyckt.
Om möjligt rekommenderar vi därför att strikta bantningsdieter lämnas kvar hemma eftersom vi anser att våra gäster behöver så mycket positiv input som möjligt när de kommer till en ny miljö.

Katterna har alltid fri tillgång till vatten och torrfoder. Våtfoder serveras varje kväll - om inget annat sägs.

  • I priset ingår fritt torrfoder samt våtfoder som serveras 1 gång på kvällen. Om din katt endast skall äta våtfoder under vistelsen måste du ta med dig kompletterande våtfoder så att det räcker för hela vistelsen.

  • Om din katt av olika anledningar inte kan äta vårt torr- eller våtfoder så kan du naturligtvis ta med eget foder till din katt - bokningspriset är dock det samma. Du kan ange i bokningsformuläret om din katt får äta vårt foder.

Observera - att vi inte har någon möjlighet att utfodra katter i samma rum med olika foder, dvs ifall en av katterna inte kan äta av ett visst foder - ta i så fall med ett foder som alla katter i samma rum kan äta eller ta med ID-foderautomater, alternativt boka fler rum.

Vi använder porslin eller rostfria skålar till torrfoder och vatten. Om det är fler katter från samma familj så kan det behöva placeras ut flera skålar med vatten och mat på olika ställen i kattrummet.

Det är bra om du tar med dig lite av kattens vanliga torrfoder hemifrån om katten äter annat torrfoder hemma - då kan vi blanda torrfodren några dagar så att övergången till  våra foder blir lugnare och risken för att få dålig mage minskar - du får även med dig lite foder hem, för en lugn övergång till torrfodret hemma.

Friskt vatten - hos oss blir katterna serverade friskt och gott vatten varje dag från vår egen brunn. Vattnet är testat och håller mycket goda värden. Vårt vatten är kalkrikt, vilket är helt ofarligt.

Vi utfodrar inte våra gäster med medhavd rå kycklingvinge/lår på vårt kattpensionat. Detta för att den svenska slaktkycklingen som föds upp idag är framavlad att vara slaktfärdig redan efter 4-5 veckor och därmed har skörare skelett som kan orsaka skador i mun, svalg, mage och tarm hos katten. Om du vill att din katt ska äta rått kött måste du ta med portionerat kött utan ben.

Kattströ

Vi har valt att använda kattströ - inte kattsand. Kattströ är en biologiskt nedbrytbar pappersprodukt. Kattströ är tillverkad av cellulosa. Fibrerna kommer direkt från skogen och efter användning kan kattströet komposteras, spolas ner i toaletten eller brännas.

Även om din katt är van vid kattsand, så kommer din katt att fungera bra med kattströ i kattlådan. Vi vill inte att du tar med egen kattlåda och helst inte egen kattsand till pensionatet, då vi har egna rutiner för hygien och avfallshantering. Om din katt fullkomligt vägrar att använda strö (om du redan testat detta hemma), så går det naturligtvis bra att ta med egen kattsand.
Städning av kattlådor sker minst två gånger om dagen samt fler gånger vid behov. Vi använder plastlådor som först diskas och sedan tvättas med Virkon och sprit mellan gästbyte och vid behov. Repiga kattlådor kasseras direkt. Varje rum har egen toaspade som även den tvättas regelbundet samt steriliseras mellan gästerna.