Tillsyn och pyssel


Ekbackens Kattpensionat lägger vi ner mycket tid på katternas vistelse - vi ser inte vårt kattpensionat som en förvaring, utan som en trivsam och rolig semestervistelse för katten. Vi vill att katterna ska känna förtroende för oss och ha en avslappnad och trevlig vistelse - äta gott, leka, vila och uppskatta den nya miljön.

Katternas trivsel är A och O för oss och vi arbetar hela tiden aktivt med detta. Alla katter reagerar olika på att komma till ny miljö, vissa katter tycker det är spännande från första stund, medan andra kanske drar sig tillbaka. Det kan ta olika tid för katter att känna fullt förtroende för oss som arbetar på kattpensionatet, och eftersom katterna kan reagera så olika arbetar vi flexibelt efter kattens personlighet. Det bästa för katten är om man väljer att återkomma till samma kattpensionat - katterna känner igen sig och det tar kortare tid för katten att acklimatisera sig.

Våra rum och uteplatser är väl genomtänkta ur en katts perspektiv. Rummen är spännande, samtidigt vilsamma och byggda så att katten har full kontroll på sin omgivning, vilket gör katten lugn. Vi har ovanligt stora uteplatser till alla våra rum vilket verkligen uppskattas den varma årstiden då de flesta katter njuter av utevistelsen dygnet runt i vårt sköna naturlandskap.

Vi arbetar också med katternas miljö - katter som stannar längre tid kan behöva miljöberikning och vi lägger då till tex kartonger eller andra detaljer som kan upptäckas på nytt.

Katterna uppskattar mer ofta än sällan sina grannar i rummen bredvid och tycker det är spännande - särskilt ensamkatter tycker om att titta på vad de andra pysslar med. Katter är ofta nyfikna och vill gärna kunna lokalisera var olika ljud kommer ifrån, därför finns det möjlighet att spana åt alla håll - både inne och ute.

Vi driver vårt kattpensionat på heltid, vilket innebär att vi finns tillgängliga för katterna 24/7, när pensionatet är öppet.

Vi delar gärna med oss av katternas vistelse och fotograferar därför alla gäster som vi sedan publicerar på vår Hemsida.

Dagliga rutiner

På morgon ser vi till att det finns ordentligt med mat och rent vatten i skålarna (alternativt, fodergiv enligt överenskommelse). Rummen och kattlådorna städas och nytt strö fylls på. Alla katter kontrolleras fysiskt, så att vi ser att de mår bra. Vi tittar också på hur katterna sköter magarna, både med urin och avföring - vi observerar även beteenden och relationer mellan katterna om fler katter från samma familj bor tillsammans. Vi kontrollerar också varje dag så att alla katter äter och dricker ordentligt.

Katterna har alltid fri tillgång till torrfoder som fylls på kontinuerligt under vistelsen samt serveras våtfoder på kvällen om inget annat sägs, tex om katten har specialfoder. Vattnet byts ut minst en gång om dagen till helt friskt vatten.

Efter frukost och rengöring av kattlådor och städning, pysslar och umgås vi med katterna - vissa katter kan vara mer sociala än andra medans andra kan vara lite blygare - vi försöker att vara flexibla och ge katterna den tid för bekantskap och uppmärksamhet dom själva vill ha.

Beroende på årstid så är altandörren alltid öppen under varmare årstider, under kallare perioder vill vissa katter gå ut under dagen då personal är närvarande.

När vi är klara med morgonrundan har klockan i regel passerat 12 och då är det dags för personalens lunchrast.

På eftermiddagen är det dags för mys och lek med de katter som vill. Vi passar även på att tvätta och diska på eftermiddagen, kattlådorna städas och eventuellt nytt strö fylls på samt att matskålar och vatten kontrolleras. Vi borstar också de katter som vill/behöver bli borstade.

Under dagen städas vissa rum och uteplatser inför nya gäster. Vid klockan 17.00 har katterna serverats middag (våtfoder), friskt vatten, fulla matskålar (torrfoder) och fått rena lådor. 

På kvällen säger vi godnatt - vi pratar och gosar med de katter som vill samt inspekterar och kontrollerar alla kattrum och uteplatser rutinmässigt.